Long Covid Repair Traject

Mensen die lijden aan langdurige restklachten na een coronabesmetting kunnen voor hun herstel terecht bij Vocal Fit. Mariken heeft, in samenwerking met Long Covid patiënten een specifiek programma met ademhalings- en zangoefeningen ontwikkeld dat met medisch, wetenschappelijke informatie is onderbouwd.

 

Volgens schattingen van het RIVM kampt ongeveer twintig procent van de positief geteste mensen na zo’n vijf weken nog met restklachten. Van longfunctiestoornissen is bijna nooit sprake; meestal gaat het om klachten als vermoeidheid, kortademigheid, depressieve gevoelens, concentratieproblemen en hoofdpijn. Ze vallen onder de noemer ‘long-Covid’. De klachten kunnen nog maandenlang aanhouden.

Mariken legt uit: “Voor Long Covid patiënten is het vaak lastig om weer op een natuurlijke, diepe manier in te ademen. Het vertrouwen in het lichaam, de in- en uitademing is door de kortademigheid beschadigd geraakt. Omdat de adem vaak hoog in het lichaam zit ervaren Long Covid patiënten die kortademigheid. Deze kortademigheid wordt als zeer beperkend ervaren en is vaak niet goed op te lossen met re-integratie oefeningen uit de fysiotherapie.

De zang- en ademhalingstherapie die Mariken speciaal voor Long Covid patiënten heeft ontwikkeld, is in eerste instantie gericht op het soepel verlengen van de uitademing. Dit kan met behulp van zangoefeningen, maar “droge” ademhalingsoefeningen leiden ook tot verleningen en dus verbetering van de uitademing. 

Het effect van de ademhalingsoefeningen zorgen niet alleen voor het soepel verlengen van de uitademing, maar vaak tegelijkertijd ook voor een natuurlijke inademings-reflex. Door de oefeningen zal de in- en uitademingscyclus weer op een natuurlijke manier op elkaar afgestemd worden. Zo krijgen de patiënten de juiste adembeheersing weer terug.

Deze natuurlijke adembeheersing heeft niet alleen positieve effecten op het lichaam, het helpt Long Covid patiënten ook om over hun “ademhalings-angst” heen te stappen. Want helaas lijkt er bij veel patiënten op, dat ze door hun kortademigheid tijdens Covid, het gevoel hebben gekregen dat ze minder zuurstof binnen kregen. Dit gevoel van paniek kan door het herstellen van de natuurlijke ademreflexen ervoor zorgen, dat er weer vertrouwen in het eigen lichaam ontstaat. Dit geeft de patiënten letterlijk en figuurlijk weer “lucht”.

Van zingen word je happy!

Het herstellen van de natuurlijke, diepe ademhaling met behulp van zingen heeft nog meer voordelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die zingen endorfine aanmaken. Endorfine zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt en blij.

“De verbinding die door het zingen ontstaat, maakt mensen gelukkig. Bovendien is het ook helpend om anderen te ontmoeten die hetzelfde hebben doorgemaakt,” aldus Mariken. “Maar je hebt zeker geen zangtalent nodig voor dit traject. Het belangrijkste is dat de patiënten weer vertrouwen krijgen in hun eigen lichaam en meer dingen durven en kunnen ondernemen.” 

Het Long Covid Repair Traject kan live worden gevolgd, maar ook veilig vanuit de eigen huiskamer online.

Neem voor vergoeding van dit traject: ‘paramedische herstelzorg’ contact op met uw ziektekostenverzekeraar. Meer informatie vindt u ook door op onderstaande link te klikken.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/06/18/vergoeding-paramedische-herstelzorg-vanuit-basispakket-een-jaar-langer-mogelijk